Zoeken
  • Leffingeleuren

Dansende Beren over LL: "Een geslaagd festival"

"Het einde van het festivalseizoen gaat traditioneel gepaard met Leffingeleuren. Het festival keert nu al enkele jaren geslaagd terug naar hun roots en ook in 2019 doen ze dat trucje over. Ook nu al kunnen ze van een nagenoeg uitverkochte editie spreken, en dat ging van start op vrijdag de dertiende. In tegenstelling tot wat kwatongen beweren, bracht dat helemaal geen ongeluk. Hoogtepunten waren er onder meer in de vorm van volgende bands:"

Lees de volledige verslagen van Dansende Beren via deze links: DAG 1, DAG 2 & DAG 3.

(Foto's - ©Karen Vandenberghe) BEDOUINE: Soms misten we wat de extra laagjes instrumentatie die het album zo mooi maken, maar ook in haar eentje wist Bedouine ons helemaal in te pakken.

BILL RYDER-JONES: De artiest en zijn band waren een perfecte boeking voor Leffingeleuren. De Brit is namelijk een bijzonder talentvolle songschrijver die de eigenzinnigheid durft te bewaren en eens een scherpe bocht durft te maken. Zo mondde zijn melancholische, ietwat rustige songs uit tot experiment en ongeremdheid en durfde de groep het roer omgooien naar de robuuste sound van indiebands uit de jaren negentig, zoals Pavement, Yo La Tengo en Sebadoh. 

CHARLOTTE ADIGERY: De set zat bijzonder goed in elkaar en zorgde voor een van de plezierigste en meest energieke momenten van het festival.

CIVIC (foto): De band speelde zo hard dat een gitaar het op een bepaald moment begaf. Meer punk dan dat wordt het niet, toch? CIVIC wist alvast alles en iedereen weg te blazen.

CONJUNTO PAPA UPA: Het was een moeilijke taak, maar Conjunto Papa Upa slaagde er met verve in om rond 15u00 een hele kapel aan het dansen te krijgen.

CROWS: De nadruk lag weliswaar op alles kapot spelen, en dat is ook wat Crows deed. Straffe liveband die wat ons betreft binnenkort eens voor wat grotere zalen mag spelen.

FRANKIE & THE WITCH FINGERS: Het zou zomaar eens kunnen dat het laatste concert in de kapel het beste was. Een band die binnenkort nog meer potten gaat breken, en tenten zal afbreken, zoveel is zeker.


FREDDY WALLY (foto): De laatste artiest van de dag was tot gisteren nog een mysterie. Daar waagden sommigen al een gokje: Donny Benet? The Van Jets? Tool?! Ze hadden het allemaal niet bij het rechte eind, want iets na 1u verscheen op miraculeuze wijze Freddy Wally, of beter gezegd, een imitator van Eddy. Een grotere verrassing konden we ons niet inbeelden.

JORDAN MACKAMPA: Een mooie boeking die perfect op een zondagnamiddag in Leffinge past.

MARISSA NADLER: Mensen laten zich meezuigen in de breekbare muziek en met wat zachte gitaarlijnen begeleidde Nadler ons naar het einde van de Duystersessie op Leffingeleuren. Alweer zeer fijn en op zijn minst geslaagd.

MIREK COUTIGNY: De muzikant wordt dikwijls vergelijken met Nils Frahm en Olafur Arnalds, maar wij hoorden voornamelijk een artiest met een eigen visie en die heel goed weet wat hij maakt. Een optreden van hoog niveau.

MYSTIC BRAVES: Waar de volledige set vooral nadruk legde op die good vibes, eindigde de band wel snedig met heel wat strakke gitaren en lekkere solo’s. Fantastisch einde van een heerlijke set.

NIKLAS PASCHBURG: Gisteren was het Mirek Coutigny die ons kwam verwonderen met zijn neoklassieke muziek, maar nu viel de beurt aan de Duitser Niklas Paschburg. De man wisselde tussen synths, keys, een basdrum en zelfs een accordeon en wist als een meester laagje per laagje op te bouwen tot minimalistische composities die zweven tussen analoog en elektronisch.

PINK ROOM: De furieuze vocals en vettige gitaarlijnen voelden aan als een pletwals die voor het plezier over je blijft rijden. En plezier, dat had iedereen in het café ook. Goeie afsluiter van een alweer geslaagd festival.

RAKETKANON: De band was onverwoestbaar, de sound agressief en het optreden alweer heel geslaagd.

SCOTT YODER: Speciale set die alle kanten uitging, bij momenten kitscherig was, maar vooral eentje die zal bijblijven.


SQUID (foto): Verrassende dynamieken, uitmuntende tempowissels en strakke muzikanten, bij Squid vielen we van de ene verrassing in de andere.

THE BLINDERS: Wat de band uit Manchester doet, is allesbehalve vernieuwend, maar ze brachten het wel met de nodige overtuiging. Net daardoor zou het groepje al snel wel eens kunnen doorbreken, want we kunnen ons voorstellen dat ze er in Groot-Brittannië van smullen. De liefhebbers van donkere indierock kunnen met The Blinders alvast een nieuwe groep aan hun lijstje toevoegen.

THE GERMANS: Een hoogtepunt was “William”, waar de groep werd bijgestaan door niemand minder dan Charlotte Adigéry, maar ook de afsluiter was naar goede gewoonte bijzonder indrukwekkend, het ideale slot was van deze beklijvende trip.

THE MYSTERY LIGHTS: The Mystery Lights liet niemand onberoerd. Leuke band, dat is het minste wat we kunnen zeggen.

THE SOFT MOON: We kregen een genadeloos salvo van nummers uit heel zijn carrière, die hij stuk voor stuk bijtend en met volle kracht uitvoerde. Steeds onverbiddelijk. Zo werd The Soft Moon onverwacht een van de hardste optredens van de avond.


TOMAN (foto): Na afloop leek de ontlading groot te zijn. Niet alleen bij de muzikanten, maar ook bij het publiek, dat vol extase en verwondering een uitzinnig applaus gaf. Zonder twijfel een van de meest onvergetelijke momenten van deze editie.

WHISPERING SONS: De liefhebbers waren gelukkig talrijk aanwezig en genoten er met volle teugen van. Een pittig slot voor opnieuw een eclectische en fascinerende editie van Leffingeleuren.

WILLY ORGAN: Het plein stond propvol en iedereen wilde een glimp opvangen van deze mythe. Organ was dan ook naar Leffinge gekomen om iedereen rond zijn vinger te winden, en het was al van bij de eerste song raak.

YIN YIN: De Nederlandse band Yīn Yīn is wat ons betreft een van de revelaties van het moment en dat trok heel wat nieuwsgierigen naar de kapel. Yīn Yīn vertelde dat ze hun zomer afsloten op het festival, maar wij hebben de indruk dat ze de nazomer op Leffingeleuren in gang hebben gezet.

30 keer bekeken0 reacties